Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Sütik elfogadása
Termékek Menü

"KENNI VAGY NEM KENNI? " - A napozás valódi veszélyeiről

HOGY MŰKÖDNEK A NAPOZÓSZEREK?

Az ultraibolya sugárzás a napfény 5 százalékát teszi ki, melyen belül megkülönböztetünk UVA, UVB és UVC sugarakat. Az UVA sugárzás hatol legmélyebbre a bőrben, épp ezért ő a felelős a bőr öregedéséért, és szerepet játszik a melanoma kialakulásában is. A barnulást, illetve a leégést az alacsonyabb hullámhosszú UVB sugarak okozzák, melyek szintén felelőssé tehetők a bőrrák kialakulásáért. AZ UVC sugarak túlnyomó részét az ózonréteg kiszűri....Tovább

A boltok polcain található naptejek (és napolajok) többsége az UV-A-t és az UV-B-t blokkolja. Minél magasabb a faktorszám, annál hosszabb ideig szűri ki a naptej a káros sugarakat. Vagyis, ha te például naptej nélkül 25 perc alatt égnél le, és van egy 30-as faktorú naptejed, akkor azzal 25x30 perc alatt, azaz elvileg 750 perc (12 óra) védelmet nyersz a leégésig. Ez a gyakorlatban természetesen nincs így, egy tengerparti, erős UV-sugárzásnál biztosan nem óv meg egész napra az egyszer felkent naptej.

A legtöbben úgy gondolják, minél magasabb faktorszámú terméket használnak, annál biztosabb és tartósabb védelemhez jutnak. Ám ezt sajnos a kutatások nem igazolták. (Emiatt az Európai Unió is a naptejcímkék lecserélését kezdeményezte, ugyanis bebizonyosodott, hogy egy tizenötös és egy negyven faktoros naptej védelme között elenyésző a különbség.)

Ráadásul a naptejek azáltal, hogy kiszűrik az UV-B sugarak 98%-át, megakadályozzák a D-vitamin szintézist is, melyre viszont elengedhetetlenül szükségünk lenne.

MI A KÜLÖNBSÉG A FIZIKAI ÉS KÉMIAI NAPVÉDELEM KÖZÖTT?

A fényvédőkben kétféle UV-t szűrő hatóanyag fordul elő: kémiai, illetve fizikai filter.

A fizikai fényvédők azok, amik nem szívódnak be a bőrbe, hanem annak felületén megtapadva visszaverik a káros sugarakat. A kémiai fényvédők ezzel szemben beszívódnak a bőrbe és elnyelik az UV sugarakat. Ahhoz, hogy képesek legyenek ezt a hatást kifejteni, szükség van 20-30 percre, ezért a kémiai fényvédőket ennyivel a napra kimenetel előtt kell felkenni!

A fizikai fényvédők cink-oxidot, titán-dioxidot tartalmaznak, melyek fehér bevonatot képeznek a bőrön, és visszaverik az UV-A- és UV-B-sugarakat.

A titán-dioxid (E171) nem oldódik, ellenáll a hőnek, a fénynek és a savnak. Az élelmiszer- és a kozmetikai iparban fehér színezékként (festékek, ételszínezékek) használják. Azonban az újabb technológiával előállított nanoméretű titán-dioxid részecskék képesek áthatolni a bőrön és bizonyítottan károsítják a sejteket.

A kémiai fényvédők elnyelik az UV-sugarakat, könnyen beszívódnak a bőrbe, viszont allergizálhatnak. Szintén erősen kétes hatású vegyi összetevőik (retinyl palmitate, octinoxate, oxybenzone) összefüggésbe hozhatóak a hormonrendszer felborulásával, rákos megbetegedésekkel, napallergiával és a bőr egyéb megbetegedéseivel. Emellett a véráramba jutva milyen más, komolyabb káros hatásokért is lehetnek felelősek.

MIÉRT KELL VIGYÁZNUNK A NANOTECHNOLÓGIÁVAL KÉSZÜLT FÉNYVÉDŐKKEL?

Mert ezek a parányi nanorészecskék bekerülnek a véráramba, méretüknél és mozgékonyságuknál fogva könnyedén el tudnak jutni a különböző szervekhez, ott felhalmozódni, átalakulhatnak a májban, sőt a DNS szerkezetét is megváltoztathatják.

Ezzel szemben a természetes alapanyagú naptejek fizikailag és biológiailag is képesek szűrni, ezáltal sokkal hatékonyabbak. Elvileg kisebb a "faktorszámuk", mégsem lehet könnyen leégni velük azért, mert amíg a kémiai naptejek minden UV-t kiszűrnek, addig a biológiai naptejek csak a káros sugarakat szűrik, és a jótékony D-vitamin képző, kalcium beépítő, barnító sugarakat nem. Márpedig ezek a sugarak nyújtják a bőrnek a legjobb védelmet azáltal, hogy engednek égés nélkül barnulni, és a barnaság nem más, mint egy olyan melaninsejt, ami szalmakalapként vagy napernyőként funkcionál minden egyes bőrsejted felett. A barnulás nem más, mint a szervezet természetes fényvédelme mindenféle káros sugárzás ellen. 

A természetes, biológiai hatású fényvédők felszívódnak, beépülnek a bőrbe - ezért is kell már a napozás előtt használni -, így kémiai szűrőként hatásosak a káros sugárzással szemben, illetve tartalmaznak olyan antioxidáns anyagokat - például béta-karotint -, melyek védenek a rákos megbetegedések ellen.

MIT JAVASLUNK MI?

Az olasz HELAN felnőtt és gyermek naptejei olyan természetes tbiológiai alapanyagokból készülnek, mint a dióhéj, görögdinnye, karanja és málna olaj, szezám és luffa olaj , Aloe Vera, körömvirág-kivonat,olíva olaj, E-Vitamin)

Hidratálják és bársonyossá varázsolják a bőrt, meggátolva az UVA és UVB  sugárzás által okozott károkat.

- Vízállóak

- fotostabilak (vagyis kémiai szerkezetük nem változik meg a sugárzás vagy a fény hatására).

-ortodemikus ph-júak

-petróleum, ásványi olajak, szilikon és lanolin mentesek

- parabén és színezék mentesek

- nem nanotechnológiával készülnek

- Benzophenone-3 mentesek

Kép:  People photograph designed by Pressfoto - Freepik.com